Clostridium diarree bij biggen

Diarree bij biggen is een vervelend verschijnsel in de kraamstal. Het kan verschillende oorzaken hebben waaronder de hardnekkige Clostridium bacteriën.

  • Clostridium perfringens type A veroorzaakt de waterige tot pasteuze gelige diarree bij pasgeboren biggen. De biggen drogen uit en kunnen daardoor sterven.
  • Clostridium perfringens type C treedt op bij jonge biggen en veroorzaakt bloeddiarree. De diarree kan uit alle kleuren bestaan en is in acute gevallen rood door bloedbijmenging. Vooral jonge biggen kunnen acuut sterven.
  • Clostridium dificille kan waterige diarree veroorzaken bij zuigende biggen.

Besmettingsroute

Biggen nemen Clostridiumbacteriën of sporen van de bacterie via de bek op. De bacterie komt voor in de mest van de zeug. Clostridium is een zeer hardnekkige bacterie die sporen vormt die lang in de omgeving kunnen overleven. Sporen kunnen, zelfs na reinigen en ontsmetten, in de omgeving aanwezig zijn.

Schade

Type A is minder schadelijk en er treedt geen bloeding op in de darm. De schade door een infectie met C. perfringens type A beperkt zich vaak tot vochtverlies en soms wat uitval. De biggen raken wel iets achter in de groei.

Type C produceert een aantal toxinen. Deze worden verantwoordelijk gehouden voor de schade die in de darm ontstaat waardoor de darmwand kan gaan bloeden en er bloed in de mest komt. Een C. perfringens-infectie type C uit zich in een verhoogde uitval. Biggen die de infectie overleven blijven achter in groei. Daarnaast kost de behandeling van zieke biggen veel tijd en geld.

Ook C. dificille vormt diverse toxinen in de darm van het big. Deze toxinen veroorzaken vooral vochtverlies in de darm. De schade door C. dificille zit hier tussenin omdat de schade aan de darm wat groter is dan bij C. perfringens type A maar minder erg dan bij type C.

Preventie

Het toepassen van antibiotica rond de geboorte om problemen te voorkomen kan averechts werken. Door het geven van antibiotica wordt de darmflora van de zeug en/of big zodanig verstoord dat de Clostridiumbacteriën juist meer de kans krijgen zich te ontwikkelen. Men kan zich beter richten op preventieve maatregelen zoals een optimale hygiëne en ondersteuning van de darmgezondheid.

Hygiëne

De sporen van Clostridium perfringens zijn zeer hardnekkig en blijven daarom lang infectieus in de omgeving. Zorg daarom voor een goede hygiëne in de kraamstal. Denk ook aan materialen zoals voerbakjes, werpmatten, drijfschotjes, etc. Besmetting van biggen vindt plaats vanuit mest of mestresten van oudere varkens of bacteriesporen uit de omgeving.

AgroNovo heeft een speciaal concept ontwikkeld voor het verlagen van de infectiedruk in de stal. Het concept bestaat uit 3 stappen die ervoor moeten zorgen dat biggen na de geboorte niet besmet worden met Clostridium.

  1. Het reinigen met enzymen zorgt ervoor dat hardnekkige vervuiling wordt verwijderd. Hierdoor werkt het desinfectiemiddel optimaal. Panazym kan gebruikt worden om zeugen te wassen. Panazym Plus kan gebruikt worden om hokken en materialen in te schuimen.
  2. Bij een besmetting is het van belang om grondig te desinfecteren om zoveel mogelijk Clostridium bacteriën te doden. Gebruik hiervoor een oxidatief desinfectiemiddel.
  3. Om de infectiedruk laag te houden als er zeugen in de kraamstal staan die mogelijk clostridium uitscheiden kan er probiotica ingezet worden. Op natuurlijk wijze gaat de probiotica de strijd aan met ziekteverwekkende bacteriën zoals Clostridium.
    Het sprayen van probiotica tijdens en rondom het werpen zorgt ervoor dat pasgeboren biggen meer kans hebben om ‘besmet’ te raken met goede bacteriën in plaats van Clostridium.

Darmgezondheid ondersteunen

Naast het voorkomen van besmetting door optimale hygiëne is het zaak om de darmgezondheid van de pasgeboren biggen te ondersteunen. Heeft u vragen hoe wij dit ondersteunen? Neem gerust contact op via ons contactformulier.