Slepende melkziekte (acetonemie, ketose) bij koeien is een stoornis van de stofwisseling waarbij er een tekort ontstaat aan energie (glucose). Het tekort ontstaat als de energie die nodig is voor het produceren van melk groter is dan de energie die de koe binnenkrijgt via het voer.
De koe gaat zijn eigen vetreserves afbreken om het tekort te compenseren en er ontstaan giftige stoffen die de lever moet gaan verwerken waarbij er kans is op leververvetting. Een uitgebalanceerd rantsoen tijdens de droogstand is cruciaal om de overgang van droogstand naar lactatie zonder problemen te laten verlopen.
Wanneer de negatieve energiebalans aanhoudt wordt de leverfunctie verstoord en ontstaat er kans op leververvetting. Hierdoor ontstaan er ernstige gezondheidsproblemen waarvan klauwproblemen, mastitis en lebmaagverplaatsingen de belangrijkste gezondheidsproblemen zijn. Daarbij gaat ook de vruchtbaarheid achteruit wanneer slepende melkziekte bij koeien niet wordt aangepakt.
De voeding in de droogstand is erg belangrijk en tijdens de lactatie dient er energierijk voeder beschikbaar te zijn om een negatieve energiebalans te voorkomen.
Lees meer overĀ slepende melkziekte.